Terrasana
Over Ons
Recepten
vacatures
Voedingsstoffen
 
Dieren weten instinctmatig welk voedsel ze moeten kiezen. Dat vermogen is bij de mensen voor een deel verloren gegaan. Er is zoveel keus in levensmiddelen, en de industrie komt met zoveel nieuwe producten op de markt, dat een verantwoorde keuze maken er niet gemakkelijker op geworden is. Van belang is afwisseling. Met de voeding moeten we een aantal onmisbare stoffen naar binnen krijgen: vitamines en mineralen, maar ook eiwitten, vetten en koolhydraten. Het ene product bevat meer van bepaalde voedingsstoffen dan het andere. Zo heeft het ene meer vitamines en het andere meer eiwitten. Vitamines en mineralen worden ook wel microvoedingsstoffen genoemd, omdat ze geen energie leveren en maar in kleine hoeveelheden gebruikt hoeven te worden. Soms zijn grotere hoeveelheden zelfs schadelijk. Eiwitten, vetten en koolhydraten leveren wel energie en zijn in grotere hoeveelheden nodig. Daarom worden dit ook wel macrovoedingsstoffen genoemd. Micro- en macrovoedingsstoffen samen worden 'essentiële voedingsstoffen' genoemd omdat zij alleen of grotendeels alleen met de voeding kunnen worden opgenomen. Ernstige tekorten aan een of meerdere van de essentiële stoffen in de voeding zorgen voor gebreksziekten en uiteindelijk de dood.
Vitamines en mineralen komen in tal van voedingsmiddelen voor, dus niet alleen in groente en fruit, zoals sommige mensen denken. Ook vlees, vis, zuivel, aardappelen, brood, macaroni en rijst zijn rijk aan vitamines en mineralen. Het eten moet zo gekozen worden dat het een goede combinatie van voedingssstoffen vormt. En het moet natuurlijk ook nog eens lekker smaken! De beste voeding is een uiterst gevarieerde. Het is bovendien een voeding die niet te weinig, maar ook niet teveel van een bepaalde voedingsstof geeft.
Om dat te kunnen bepalen stelt de Gezondheidsraad (voorheen de Voedingsraad) de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van vitamines en mineralen vast. De ADH is de hoeveelheid voedingsstof die gemiddeld in de dagelijkse voeding aanwezig moet zijn om te voorzien in de behoefte van bijna ieder individu in Nederland. Hoeveel dat is, staat verplicht in de bijsluiter of op de verpakking van voedingssupplementen vermeld. Het betreft hier natuurlijk een gemiddelde, zodat er niet automatisch van een tekort sprake is als een persoon minder dan de ADH binnnenkrijgt. De kans daarop is echter wel aanwezig. De ADH heeft dus een indicatieve waarde
 
 
Voedingswaren Anthonissen NV - Brederodestraat 101 / Gelijkheidstraat - 2018 Antwerpen - Tel : 03/238.13.54 - info@terrasana.be