Terrasana
Over Ons
Recepten
vacatures
Voedingsadvies
 

Bij het opstellen van zo'n advies wordt gebruik wordt gemaakt van medische gegevens, zoals bloedonderzoek (RAST-onderzoek), huidtests, darmonderzoeken, de medische diagnose en de gebruikte medicatie. In aanvulling hierop wordt in een vraaggesprek vastgesteld wat de voedingsgewoonten zijn. Nagegaan wordt welke ziekte- en dieetgeschiedenis er is, welke klachten er centraal staan, welke klachten er veel in de familie voorkomen, welke problemen er zijn als er een dieet wordt gevolgd etc. Ook wordt het gebruikelijke voedingspatroon aan een uitgebreide analyse onderworpen. Er wordt bekeken of de voeding volwaardig is, of de verhoudingen tussen de voedingsstoffen zodanig zijn dat de organen goed kunnen functioneren, of er sprake is van voldoende variatie, of de voeding is aangepast aan de leeftijd en of de voeding verdachte allergenen of triggers bevat. Het op basis van al deze gegevens opgestelde voedingsadvies kan - al naar gelang de aard van patiënt en klachten - de volgende zaken inhouden:

- Eliminatie van verdachte voedselallergenen als eieren of melk

- Eliminatie van verdachte triggers als natriumglutaminaat en biogene aminen/histaminevrijmakende voedingsmiddelen

- Correctie op samenstelling en volwaardigheid om de organen en het immuunsysteem beter te laten functioneren
- Opstellen van een stappenplan om de voeding geleidelijk uit te breiden
- Opstellen van een betere energie- en koolhydraatverhouding
- Kiezen van een andere zuigelingenvoeding
Na een periode van eliminatie, waarin de patiënt de verdachte voedingsmiddelen niet mag eten of drinken, volgt meestal een periode van provocatie, om vast te stellen of er inderdaad sprake is van intolerantie of allergie. De patiënt moet dan de voedingsmiddelen een voor eOm die reden wordt er gesproken van de eliminatie Is dat het geval, dan hebben veel mensen behoefte aan praktische ondersteuning bij het uiteindelijke dieet. Men wil informatie over geschikte merkartikelen, over de verkrijgbaarheid van producten, over receptuur, alternatieven, samenstelling van een goed dagmenu, variatie, enzovoorts
Natuurlijk bewijst de diëtist ook hier goede diensten, maar daarnaast is goede informatie uit andere bron welkom. De patiëntenorganisatie Stichting VoedselAllergie moet in dit verband als eerste genoemd worden. Het internetadres is www.voedselallergie.nl. Ook de website www.dieetconsult.nl verdient vermelding. Deze eigenlijk voor artsen en diëtisten bedoelde site is ook voor particulieren interessant. Op de site kunt u namelijk de voedingswaarde en samenstelling van zo'n 4000 industrieel bereide voedingsmiddelen vinden. Bovendien biedt hij zoekfuncties op soort dieet, zoals glutenvrij, lactosevrij, natriumarn of cholesterolarm. Verder kunt u zoeken op productnaam, fabrikant of samenstelling.
 
 
 
Voedingswaren Anthonissen NV - Brederodestraat 101 / Gelijkheidstraat - 2018 Antwerpen - Tel : 03/238.13.54 - info@terrasana.be