Terrasana
Over Ons
Recepten
vacatures
Wetgeving en keurmerken
 
De consument moet er zeker van kunnen zijn dat als hij 'biologisch' koopt, het ook daadwerkelijk een biologisch product is. Daarom is er Europese wetgeving waarin een gelijke Europese standaard voor de productie van biologische producten is vastgelegd. Een biologisch product uit België moet aan dezelfde voorwaarden voldoen als een biologisch product uit Nederland of Spanje. Veel landen stellen daarnaast nog aanvullende regels vast.
Om de consument te helpen bij het herkennen van biologische producten, zijn er keurmerken. Er is een Europees logo, dat in de praktijk echter nauwelijks gebruikt wordt. De meeste landen kiezen er tot nu toe voor om hun eigen nationale keurmerken te promoten en niet het Europese.
Het grootste gedeelte van de biologische producten herken je aan een label. Voor België is dat het Biogarantielabel.
Biolabel voor België
Het grootste gedeelte van de biologische producten herken je aan een label. Voor België is dat het Biogarantielabel. De naam van de controleorganisatie (Blik en Ecocert of Skal) controleren de producten met het Biogarantielabel. Ze zijn niet alleen gegarandeerd biologisch, er worden ook nog enkele eisen gesteld om de schadelijkste verpakking te weren. Verpakkingen uit PVC en andere chloorbevattende plasticsoorten zijn verboden. Alle EG-landen zijn gebonden aan de Europese wetgeving. Producten uit een land dat een equivalent productie- en controlesysteem garandeert, kunnen ook het Biogarantielabel krijgen.
Voor de biolabels van andere landen klik op deze link.
Het Biogarantielogo is niet verplicht. Je kan ook de vermelding 'product afkomstig uit de biologische landbouw' vinden. Of: 'volgens de biologische productie­wijze'. Dit garandeert bij verwerkte producten dat er minstens voor 95% bio-ingrediënten uit de landbouw inzitten. De naam van de controleorganisatie (vb. Blik, of Ecocert, of Skal) moet altijd op het product staan. Voor verwerkte producten (b.v. koekjes) met minstens 70% bio-ingrediënten, mag de term biologisch ook gebruikt worden. Dan moet expliciet aangegeven zijn om hoeveel procent het gaat.
 
Bio op verwerkte producten
Een bio-appel is bio of niet. Zo eenvoudig is dat. Anders is het met appelmoes, waarin ook suiker zit. Verwerkte producten mogen alleen 'biologisch' genoemd worden, volgens de volgende regels.
 
Bio: minstens 95%
Het Biogarantielogo kan, maar is niet verplicht. Er kan ook staan: 'product van de biologische landbouw'. Dit garandeert dat de ingrediënten uit de landbouw minstens 95% biologisch zijn. De naam van de controleorganisatie is verplicht.
 
Bio: minstens 70%
Het Biogarantielogo kan, maar is niet verplicht. Deze producten mogen de aanduiding 'product van de biologische landbouw' niet gebruiken. Ze mogen wel de aanduiding gebruiken 'x% van de ingrediënten uit de landbouw is verkregen volgens de biologische productiemethode'. Bovendien moeten bij de ingrediënten deze van biologische oorsprong duidelijk aangegeven zijn. De naam van de controleorganisatie is verplicht.
 
 
 
 
Voedingswaren Anthonissen NV - Brederodestraat 101 / Gelijkheidstraat - 2018 Antwerpen - Tel : 03/238.13.54 - info@terrasana.be