Terrasana
Over Ons
Recepten
vacatures
Vitaminesupplementen voor senioren
 
De afgelopen jaren werd duidelijk dat ook senioren veel baat kunnen hebben bij vitaminesupplementen. Niet dat ouderen per definitie slecht zouden eten. Uit onderzoek blijkt dat de opname van vitamines door ouderen over het geheel genomen goed is. Op individueel niveau kunnen er zich echter wel degelijk problemen voordoen. Te weinig vitamine A of C komt praktisch niet voor. Maar te weinig vitamine B6, foliumzuur, vitamine B12 en vitamine D komt wel voor. De problemen ontstaan voor een deel doordat sommige ouderen gewoon te weinig eten. Wie minder eet dan 1500 kcal per dag, krijgt onvoldoende vitamines en mineralen naar binnen. Dit komt vooral voor bij oudere vrouwen. Het probleem wordt vergroot als ouderen niet meer zelfstandig wonen. Ouderen die afhankelijk zijn van zorg, of dat nu thuis is of in een instelling of ziekenhuis, eten minder dan ouderen die nog voor zichzelf kunnen zorgen. En daarmee wordt ook de opname van vitamines minder.
Een gebrek aan B6, foliumzuur en B12 uit zich in bloedarmoede. Daarnaast bestaat er als gevolg van een hoger homocysteïne-gehalte in het bloed een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Bij ouderen (en trouwens ook bij strenge vegetariërs, die geen eieren en zuivel gebruiken - B12 zit alleen in dierlijke producten) komen regelmatig tekorten aan vitamine B12 voor. Ouderen hebben nogal eens een verminderde maagzuurproductie, waardoor vitamine B12 en mogelijk ook de andere B-vitamines slechter uit de voeding wordt opgenomen.
Ouderen die niet of nauwelijks meer buiten komen, krijgen vaak problemen met vitamine D, omdat de aanmaak van deze vitamine voorzover die onder invloed van het zonlicht staat, komt te vervallen. Een gebrek aan vitamine D vermindert op directe wijze (door een negatief gevolg voor de spierfunctie) en indirecte wijze (door een grotere kans op fracturen) de mobiliteit, waardoor men nog minder buiten komt en nog weer minder zonlicht opdoet. De cirkel is hiermee gesloten.
Vitamine E lijkt een veelbelovend hulpmiddel te gaan worden in de strijd tegen
ouderdomsziekten. De vitamine - aanwezig in noten, pindakaas, spinazie, andijvie, boerenkool, snacks, gebak en koek - kan het afweersysteem versterken en lijkt de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Hij moet dan wel in veel hogere doseringen ingenomen worden dan de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Totdat hier wetenschappelijk meer duidelijkheid over is, is dit niet aan te bevelen.
Vitamine E is een zogenoemde antioxidant-vitamine, evenals vitamine C en bèta-caroteen (pro-vitamine A). Zij beschermen het lichaam tegen oxidatie, dat is de inwerking van zuurstof. Bekend voorbeelden van oxidatie zijn het roestig worden van metaal, het bruin worden van geschild fruit en het ranzig worden van boter. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat oxidatie een rol speelt bij het ontstaan van ouderdomsziekten als kanker, hart- en vaatziekten, Parkinson en Alzheimer. Ook het afweersysteem kan beschadigd raken door oxidatieprocessen.
De oxidatie wordt veroorzaakt door zogeheten vrije radicalen, zeer agressieve stoffen die ontstaan bij het roken maar ook in de strijd van witte bloedlichaampjes tegen virussen en bacterieën. Hoe meer vrije radicalen, hoe meer 'roest' aan de cellen en weefsels van het lichaam. De vitamines C, bèta-caroteen en E gaan de aanmaak van vrije radicalen tegen en neutraliseren ze in het lichaam. Ook andere voedingsstoffen dan vitamines beschermen tegen vrije radicalen, zij worden daarom eveneens tot de anti-oxidanten gerekend. Dit zijn onder andere het spoorelement selenium en sommige bioflavonoïden. Bioflavonoïden zijn stoffen die voorkomen in groente, fruit, thee, koffie en wijn
 
Voedingswaren Anthonissen NV - Brederodestraat 101 / Gelijkheidstraat - 2018 Antwerpen - Tel : 03/238.13.54 - info@terrasana.be