Terrasana
Over Ons
Recepten
vacatures
Vitamine B-complex
 
Vitamine B-complex bestaat uit acht vitamines: B1, B2, nicotinezuur, pantotheenzuur, vitamine B6, biotine, foliumzuur en vitamine B12. Het is een bijzondere groep van vitamines, die onderling samenwerken om eiwitten, vetten en koolhydraten om te zetten in energie en bouwstoffen. Dat doen ze door enzymen te helpen bij de stofwisseling. Van B-complex bespreken we hier B1, B2, B6, foliumzuur en B12
Vitamine B1 zorgt ervoor dat koolhydraten worden verbrand. B1 komt voor in graanproducten. De buitenste schil van de graankorrel is rijker aan B1 dan het binnenste. Daarom zijn volkorenmeel, tarwemeel, havermout en zilvervliesrijst, die gemaakt zijn van de hele korrel, in dit opzicht 'gezonder' dan producten die gemaakt zijn uit het inwendige van de korrel, zoals tarwebloem en witbrood. Ook in erwten, bonen, noten, vlees en groenten zit een behoorlijke hoeveelheid vitamine B1. In suiker - een koolhydraat - zit helemaal geen vitamine B1. Wie erg veel suiker of suikerhoudende producten gebruikt, doet zichzelf dus tekort aan B1. Bovendien geeft suiker al snel een verzadigd gevoel. Daardoor wordt ander voedsel, dat wel vitamine B1 - en andere vitamines! - bevat, niet genuttigd. Het negatieve effect werkt dus dubbelop. Bij een gevarieerde voedselkeuze ontstaat er geen tekort aan vitamine B1. De vitamine is goed bestand tegen verhitting
Vitamine B2 komt veel in melk voor en daarnaast in yoghurt, karnemelk, kaas, vlees en brood. Het zorgt, samen met biotine, voor de opbouw en afbraak van vetzuren, die belangrijke bestanddelen van weefsels zijn. Een tekort aan vitamine B2 komt nogal eens voor en wordt meestal veroorzaakt door een onvoldoende gebruik van zuivelproducten. Afwijkingen aan de mondhoeken of een schilferende huidaandoening in de plooi tussen neus en mondhoek kunnen er het gevolg van zijn
De drie vitamines B6, foliumzuur en B12 krijgen de laatste tijd veel belangstelling vanwege hun rol bij de bescherming tegen een drietal ongewenste verschijnselen. Het driespan helpt enzymen om homocysteïne, een schadelijk tussenproduct bij de stofwisseling, om te zetten in onschadelijke stoffen. Een hoog homocysteïne-gehalte is een risicofactor bij het ontstaan van hart- en vaatziekten, een open ruggetje of een miskraam. Extra B6, foliumzuur en/of B12 verhogen de activiteit van de enzymen en verminderen daarmee het risico. Vitamine B6 behoort (samen met vitamine A) tot de weinige vitamines waarvan de gemiddelde inneming door gemiddelde Nederlanders onder de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) ligt. Een vitaminesupplement kan hier uitkomst bieden
 
 
Voedingswaren Anthonissen NV - Brederodestraat 101 / Gelijkheidstraat - 2018 Antwerpen - Tel : 03/238.13.54 - info@terrasana.be